Upodobljeni komentarji človeške narave (pogovor)


Dela akademskega slikarja Saša Vrabiča, priznanega umetnika, razpetega med Slovenj Gradcem in Ljubljano, so trenutno razstavljena na skupinski slovenski razstavi v Evropskem parlamentu v Bruslju in v Kranju ter na dveh samostojnih, in sicer na Ravnah na Koroškem v Galeriji Ravne in Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika.

Sašo Vrabič, ali je bil povod za razstavo na Ravnah ravno odmik od družbenokritičnih vprašanj in dnevnih medijev?
Želel sem pristopiti bolj razbremenjujoče, z večjo humornostjo. Verjetno sem se podzavestno spraševal tudi o pomenu vloge ustvarjalca v kulturi in moje lastne zgodbe v zadnjih 25 letih ter povezanosti glasbe z vizualno umetnostjo. Vsa dela poveličujejo pomen repeticije, ki jo lahko beremo, gledamo, poslušamo in ima na nas simbolni in hipnotični vpliv. Tako je nastal ritmični video preskakovanja plošč, ironični triptih Poklon prostoru, fotografij z gumicami in druga dela. Serijam del na papirju, ki izhajajo iz sveta glasbe, dizajna in ironično opisujejo barve (slikarstvo), sem dodal še poezijo, ki v nekaterih delih posega tudi v lasten spomin odraščanja na Koroškem.

Kako povezuješ različne umetniške ustvarjalne načine?
Na razstavah večkrat pristopam k ambientalni postavitvi, kar me privede do uporabe različnih tehnik in tako širšega branja zgodbe z več čutili. Večinoma s tem komentiram nekakšno nervozo družbe z neko utopično željo po umiritvi in pobegu.

Kakšna je zgodba na tvoji sliki v Evropskem parlamentu?
Na skupinski razstavi v Bruslju, ki je bila zaupana Marku Košanu in KGLU, je razstavljena slika Globok spanec, ki tematizira zgodbo o kralju Matjažu in apatičnost sodobne družbe v coni udobja.

Kaj se trenutno dogaja s tvojim nagrajenim likovnim delom na Nizozemskem oz. z nagrado?
Organizatorji se zaradi strogih ukrepov zaradi covida izmikajo izvedbi dogodka z mednarodno udeležbo. Razstava v Rijksmuseum in obisk Amsterdama sta tako prestavljena na leto 2022.

Kako preživljaš čas korone?
Čas korone preživljam doma, kot sem navajen že od prej. Dnevi so sestavljanka med delom v domačem ateljeju, sprehodi, obiskom trgovine, kuhinjo, kjer pripravljam kosila za družino, ter posteljo, kjer berem, poslušam glasbo ali zvočne oddaje.

Ali ustvarjaš kaj novega?
Pripravljam nova večja slikarska dela. Med njimi je tudi slika Amerika (2021, olje na platno, 150 x 100 cm), ki je trenutno premierno razstavljena na razstavi Urbani pejsaž – razumeti naturo v Gorenjskem muzeju v Kranju, ki jo je pripravila Nina Jeza. Slike so nadrealistične podobe. Dela komentirajo hinavsko človeško naravo, subjektivni boj med navideznim idealom in sprevrnjeno resničnostjo.
 

vir: Ajda Prislan, Sašo Vrabič, Upodobljeni komentarji človeške narave, SGlasnik, letnik IX, št. 11, kultura, str. 20, november 2021