Naslovnice

Naslovnice 1-3, akril in letraset transfer na platno, vsaka 90 x 60 cm.

14. 3.–25. 6. 2006
(premiera) Prekinjene zgodovine, Moderna galerija, Ljubljana
Kustosinja:Zdenka Badovinac

Dragan Bulič
Strangers in the Night

»Ta tvoja ruka mala« in »Samo jednom se ljubi« sta skladbi, ki sta me prvič opozorili na opus Iva Robića. Pozneje sem na Radiu Ljubljana spoznal še njegovega mlajšega brata, popularnega pevca Nina Robića, s katerim sem ohranil tople vezi vse do današnjih dni. Res pa je, da sem kot fant, ki je odraščal z glasbo Beatlov, Rollingov, Kinksov, Beach Boysev in Hendrixa, na te šlagerje kot tudi na evergreene Franka Sinatre in Deana Martina gledal z distanco. Še več. Leta 1966 se je med moje dolgolasce kar od nekod vzel napev »Strangers in the Night«, ki je na presenečenje moje generacije s prvega mesta spodnesel moje favorite, kvartet Beatles in njihovo poskočnico »Paperback Writer«. Tako kot druge Sinatrove uspešnice ima tudi ta zdaj mesto v mojem glasbenem arhivu, pod njo pa so podpisani trije avtorji: Bert Kaempfert, Charlie Singleton in Eddie Snyder. Ob izidu plošče »Izvorne snimke 1949-1959« sem prebral komentar Robićeve žene Marte, da je to pesem Ivo poslal na Opatijski festival, pa je niso sprejeli! (Opatijski festival je bil nekoč najpomembnejši festival zabavne glasbe pri nas, jugoslovanski San Remo.)

Billboardova knjiga Number One Hits pravi, da je  Bert Kaempfert skladbo najprej napisal kot glasbeni motiv za film A Man Could Get Killed. Šele pozneje so na prigovarjanje Sinatrovega producenta Jimmyja Bowena dodali tekst in rezultat je znan.

Komu verjeti? Res je, da sta se v tistih časih Bert in Ivo veliko družila; baje sta celo skupaj poslušala Beatle v Hamburgu. Možno je, da mu je Ivo ob kaki priložnosti omenil, da ima skladbo, ki bi ga morda zanimala, morda je bila Bertu všeč in mu je rekel: Tu imaš 100 DM in pozabi nanjo! (Takšnih primerov je bilo v zgodovini popularne glasbe kar nekaj.)

Najbrž Bert Kaempfert niti v sanjah ni pomislil, da bo to skladbo nekoč posnel Frank Sinatra in da bo pesem »Strangers in the Night« postala ena največjih uspešnic leta 1966. Resnice očitno ne bomo izvedeli nikoli, saj so vsi glavni junaki že vrsto let pod zemljo. Bert Kaempfert je umrl leta 1980, Frank Sinatra leta 1998, Ivo Robić leta 2000.

P. S.: V arhivu Radia Slovenija Ivo Robić ni podpisan kot avtor skladbe »Stranci u noći« (Strangers in the Night).
_______

Besedilo je bilo prvič objavljeno ob razstavi Prekinjene zgodovine, Moderna galerija, Ljubljana, 2006. Z dovoljenjem Moderne galerije Ljubljana & Dragana Buliča
Dragan Bulič je pionir Radia Študent. Na Radiu Slovenija je pripravljal in vodil oddajo ŠTOS – Še v torek obujamo spomine (prej SOS).